Grondbeginselen van de mens

Voordat de mens ertoe komt om het fundamentele bestaan van het eeuwige universum, dwz van het koninkrijk Gods, en de enorme verandering van de natuurmens naar een Mysticus te begrijpen, en in staat te kunnen zijn deze op den duur ook zelf te activeren, is het dringend noodzakelijk als eerste vereiste om na te gaan wie de mens nu precies is, en hoe hij in elkaar steekt. Het is één van de allereerste (occulte) beginselen van de mysterie-wijsheid.

“MENS, KEN UZELVE” is een primaire voorwaarde en basis element op het pad van Verlossing en op het gebied van de mysterie-Wijsheid.

Wie of wat is nu de mens?

Om te beginnen: er zijn 4 basislichamen van de mens:

 1. Het grofstoffelijk fysieke lichaam, als totaal van alle organen waaruit het is samengesteld; al deze organen hebben verschillende functies, waardoor het voor de Ziel mogelijk wordt om zich uit te drukken op het stoffelijk of objectief gebied, dat op zijn beurt weer deel uitmaakt van een veel groter, en zo veel meer omvattende natuur.

Het stoffelijk lichaam is slechts een automatisch handelings-apparaat van de inwonende geestelijke mens en dient om de innerlijke geestelijke eenheid in verbinding te brengen met het reactie-apparaat van de Planeet-Logos, dwz van de Heer van onze planeet: dat Leven waarin wijzelf leven, bewegen, en ons bestaan hebben. Want het is deze Heer die alle levensvormen op deze planeet heeft geschapen mbv de scheppings-energie van de grote Logos, of God.

 1. Het etherisch lichaam of energie-lichaam, dat slechts één hoofddoel heeft:

Namelijk om het stoffelijk lichaam met leven te begiftigen en om het te helpen bezielen, zodat het met het etherisch of energie-lichaam van de Aarde en evenzo met dat van het Zonnestelsel kan worden geïntegreerd. Deze etherische velden zijn het prana.

Het etherisch lichaam is een web van energiestromen, van lijnen van kracht en van Licht. Het maakt deel uit van het uitgestrekte netwerk van energieën, dat aan alle grote of kleine vormen (hetzij makrokosmisch bv diverse vormen in het heelal zoals planeten of sterrenstelsels of zonnestelsels, resp. microkosmisch als individu of als atoom) ten grondslag ligt. Prana.

Langs deze lijnen van energie stromen vele kosmische krachten, zoals het bloed door de aderen en slagaderen stroomt.

Deze voortdurende, individuele – menselijke, planetaire en solaire – circulatie van levenskrachten door de etherische lichamen van alle levensvormen, is de basis van al het geopenbaarde leven en is een grootse uitdrukking of schepping van de wezenlijke niet-afgescheidenheid van het algehele geschapen leven op deze planeet.

 1. Het astrale of begeertelichaam (soms het emotionele lichaam genoemd) is het resultaat van de wisselwerking tussen begeerte (verlangen) en een gevoelige reactie op het lagere ego-zelf in het (zonnevlecht) Het daaruit voortvloeiende resultaat in dat stoffelijk lichaam wordt ervaren als emotie, smart, vreugde, hartstocht en vele andere paren van tegenstelling.

IN DEZE TWEE LICHAMEN, HET ETHERISCHE EN HET ASTRALE, VINDT MEN TEGENWOORDIG NEGENTIG PROCENT VAN DE FUNDAMENTELE OORZAKEN VAN STOFFELIJKE ZIEKTES EN STOFFELIJKE KWALEN AAN.

 1. Het mentale lichaam, of zoveel van de chitta of denkstof als gebruikt kan worden door de individuele mens van onze natuur en waarop hij ook zijn stempel kan drukken, vormt het vierde van de mechanismen of instrumenten, die ter beschikking staan van de ziel. Het is ook tot nog toe het meest ijle werkende substantie van de mens.

Wij moeten echter ook niet vergeten dat deze vier lichamen uiteindelijk één groot “mechanisme” vormen.

Slechts vijf procent van alle moderne ziekten en lijden wortelt in dit mentale lichaam of in deze vorm van bewustzijn.

Vooruitlopend op de diverse verklaringen en uitleg hieronder, kunnen we nu al zeggen dat:

De fundamentele oorzaken van ziekten liggen nu (met uitzondering van enkele zeer zeldzame gevallen) in een gebrek aan vitaliteit, of juist in het te sterk stimuleren van het gevoel: dwz van begeerten (verkeerd onderdrukt of er juist te veel aan toegegeven); in stemmingen; in uitingen van diepgewortelde hunkeringen of juist in een tegenwerking hiervan; in prikkelbaarheid; in geheime lustgevoelens en de vele andere verborgen impulsen die uit het begeerteleven van de persoon voortkomen. Vergeet niet dat deze emoties naar beide kanten van het spectrum kunnen opzwenken: emoties zijn ofwel sterke uitdrukkingen van de mens, ofwel hij/zij lijkt opgedroogd te zijn.

Een volwassen mens die zich spiritueel wil ontwikkelen zal een goed maatgevoel moeten hebben en zich in het juiste midden moeten bevinden van het instrumentarium waarover de mens beschikt. Hij zal dus moeten zoeken naar een juiste midden-positie en laten zien dat hij/zij dit kan handhaven, voordat hij/zij zich OMHOOG kan worstelen op het bergpad van de Pelgrim naar de Top waar alles Goed is.

***

Deze drang tot astraal (of emotioneel) Zijn en tot verkrijgen (begeerte resp verlangen), heeft van begin af aan het uiterlijke stoffelijk lichaams-apparaat opgebouwd en doet dit nog steeds. Deze drang dwingt thans een mechanisme dat in wezen voor stoffelijke doeleinden geconstrueerd is, om meer subjectieve (astrale) doeleinden te dienen.

We kunnen begrijpen dat dit op zijn beurt opnieuw de nodige moeilijkheden en kwalen veroorzaakt, en alleen wanneer de mens gaat beseffen dat binnen het uiterlijk-stoffelijk omhulsel hij ook andere innerlijke lichamen heeft en die voor fijnere reactie-doeleinden dienen, dan zullen wij gaan merken dat het stoffelijk lichaam zich langzaam opnieuw ordent en tenslotte gezond wordt.

 1. Een goddelijke vonk (of Monade in ruste) is verder aanwezig in ons lichaam. Het is het oeratoom van de mens. De locatie is precies gelegen in het mathematisch centrum van het lichaam, dwz in het hart. Hoewel dat niet zijn kenmerkende verblijfplaats is, want de goddelijke vonk of Monade is geheel geestelijk van aard en diens energetische trilling is heel hoog….. vele, vele malen hoger dan het stoffelijk lichaam.

Het lijkt er misschien op dat alles zich bevindt in dat mathematisch centrum van de mens, maar het is feitelijk het centrum van een grote subtiele Bol, die de fysieke mens altijd vergezelt. Niemand echter die zich hiervan bewust is.

 1. De Ziel: Tussen de Monade en de persoonlijkheid heerst de Ziel op het causale vlak als intermediair, los van de Lipika die als aurisch wezen van de mens diens aura bij elkaar houdt.iernaast De Ziel is de heerser van dit alles en “bezielt” de mens met levengevende energie, met levensenergie, die van buiten het etherisch lichaam komt, en wel via het hoofdchakra, waar de Ziel zetelt. Deze levensenergie wordt verankerd in het hart en in het brein en wordt vandaar verder gedistribueerd. Het is de Ziel die bepaalt waar en hoeveel van deze energie de mens binnengaat en ontvangt. Het is de Ziel die gemakkelijk alle ziektes van de mens kan genezen en overwinnen, maar zal er in dat geval wel een voorwaarde aan verbinden.

***

Het zal duidelijk zijn dat de Ziel op zijn causale vlak over een hoge energie beschikt die de mens kan hervormen, genezen, opstuwen in bewustzijn, hem het Bergpad van de Pelgrim kan opstuwen en hem tenslotte kan Heiligen.

De Ziel bevat alle mogelijkheden om de mens zijn extra bekwaamheden of bovennatuurlijke capaciteiten te verlenen of die te openen in zijn brein en in zijn ruggegraat. De Ziel kan de mens brengen tot aan zijn 3e Inwijding toe, die van de Verheerlijking. Doch ceremonieën van de 3e Inwijding, wordt uitgevoerd door de Logos van de planeet, Sanat Kumara. De eerste twee inwijdingen, waarin de mens zich los gaat maken van onze lagere wereld, worden uitgevoerd door de Christus als Hoofd van de geestelijke Hiërarchie.

Het is dus de Ziel die de mens terugvoert naar zijn Oorsprong, en zorgt voor de nodige faseringen en beproevingen, zij het met behulp en advies van de Christus-Hiërarchie. Zij is ook in staat om alle karmische erfenissen van de mens op te slaan of ten uitvoer te brengen, al naar gelang de staat van dienst van de mens en diens reflectie op zijn levenswandel wanneer hij/zij het Pad der inwijding gaat.

De Ziel werkt eraan toe om de lagere mens in zijn evolutie-drang op te stuwen in bewustzijn tot deze op hetzelfde Kennis- en bewustzijnspunt is beland als de Ziel zelf. Dat zal pas gebeuren als het menselijk ego volledig gereinigd is van al diens lagere hulpmiddelen die hem vasthouden aan deze lagere werelden, zoals hartstochten, fysieke zintuigen, mentale opinies, begeertes, gehechtheden, karmische relaties met zielen van vrienden, kennissen en familieleden enz, enz…. door een grote schoonmaak of Reiniging of Purificatie resp. Loutering.

Slechts het kale lagere ego is dan overgebleven, gereinigd en van al zijn gehechtheden en lagere zintuigen ontbloot. Dan kan die schitterende opstuwing tot stand komen, want het ego weet wat er dan te wachten staat, en kent zijn plaats als intellectuele hulp-aggregaat en uitvoerder.

Op een gegeven moment zal de Ziel dan samensmelten met het opgestuwde en gereinigde ego zodat er een goed geïntegreerde Zielenpersoonlijkheid ontstaat. Die kan zich nu gaan voorbereiden op een samensmelting met de goddelijke vonk of met zijn Monade via de nieuw te bouwen Anthakarana draad…… die de Zielenpersoonlijkheid tenslotte zal moeten gaan verbinden met de Monade, waarop de Ziel zal oplossen, omdat het niet meer hoeft. De Ziel kan zich volledig Bevrijden.

De persoonlijkheid wordt dan Verlicht, Geheiligd en de Verlossing van de Ziel is volbracht.

de mensHet Pelgrimspad is dan grotendeels afgerond om volledig Bevrijd te komen staan en de Verlichte mens, de Zoon van God, staat dan klaar om de mensheid werkelijk te dienen en om zich tenslotte voor te bereiden om te kiezen voor één van de Wegen der Goden, die nadien zal moeten worden ingeslagen. Als een soort studie-object….. Ook op die gekozen Weg zal hij geconfronteerd worden met Inwijdingen hoewel die totaal anders en met een heel andere intentie zullen worden uitgevoerd.

Tot zover een toelichting op wie en wat de mens nu is.

152 berichten

  1. pharmacie des ecoles boulogne billancourt pharmacie leclerc frouard pharmacie lafayette tassin , therapies act pharmacie de garde marseille dimanche 16 fevrier , parapharmacie leclerc hyeres traitement cystite pharmacie de beauvais sur matha pharmacie lafayette jean jaures toulouse pharmacie de garde beauvais 60 therapies used in counselling .
   therapie de couple woluwe saint lambert pharmacie journoud brest pharmacie en ligne lille , pharmacie savary angers pharmacie en ligne isere . pharmacie pasdeloup bourges pharmacie leclerc poitiers pharmacie en ligne roissy en brie therapies ciblees oncologie . pharmacie avignon arques traitement kyste pilonidal pharmacie leclerc fagnieres , act therapy uk training pharmacie boulogne billancourt rue gallieni , therapie cognitivo-comportementale avis therapie viceland streaming medicaments qui constipent Moxicip livraison express France, Recherche Moxicip comprimГ© moins cher Moxicip sans ordonnance France Vente Moxicip sans ordonnance Moxicip sans ordonnance France. pharmacie avenue d’argenteuil bois colombes therapies breves livre horaires pharmacie bailly st lazare pharmacie en ligne angleterre therapies york , traitement qui fait grossir pharmacie tilleuls annecy . pharmacie amiens gare pharmacie mutualiste angers therapie cognitivo-comportementale schizophrenie

  1. pharmacie de garde aujourd’hui roanne traitement kyste ovarien traitement dossier caf , pharmacie de garde aujourd’hui rodez pharmacie beaulieu telephone . pharmacie de garde aujourd’hui quimper pharmacie bourges danjons pharmacie trousselle angers therapie comportementale et cognitive dijon .
   pharmacie leclerc cernay pharmacie bordeaux gambetta pharmacie vauban angers , pharmacie argenteuil ouvert dimanche pharmacie en ligne villeneuve d’ascq , pharmacie geant annecy pharmacie beauvais caron pharmacie de garde aujourd’hui le mans Xanax prix France, Alprazolam sans ordonnance prix Acheter Alprazolam en pharmacie France Acheter Alprazolam en pharmacie France Alprazolam livraison France. therapie synonyme pharmacie en ligne livraison internationale

 1. need a loan of 5000 with bad credit, i need loan urgently. i need loan to pay off debt need loan now, i need loan fast, cash advance loans with a prepaid debit card, cash advances, cash advance, cash advance title loans. Commerce lending to economics, provides business loans. fast personal loan fast loan need fast personal loan.

 2. Greetings from Florida! I’m bored to death at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the information you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, excellent site!

 3. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely great. I really like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I can’t wait to read far more from you. This is really a terrific site.

 4. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Studying this information So i am happy to exhibit that I’ve a very just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most undoubtedly will make certain to don¦t fail to remember this site and give it a look regularly.

 5. An impressive share, I simply given this onto a colleague who was doing a little bit evaluation on this. And he in fact purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love reading extra on this topic. If doable, as you become experience, would you mind updating your weblog with extra details? It’s extremely useful for me. Huge thumb up for this weblog put up!

 6. I am extremely impressed along with your writing skills and also with the layout to your blog. Is this a paid topic or did you customize it your self? Either way keep up the excellent high quality writing, it’s rare to peer a great blog like this one these days..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.